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Question Answer

Q: Are employer administered Cafeteria plans (section 

125) that have access to PHI still covered under HIPPA 

laws?

A: Only the health FSA portion of section 125 plans are subject to HIPAA. One exception is a 

health FSA plan with under 50 participants that is self-administered by the plan sponsor (i.e., no 

TPA) is exempt from HIPAA privacy and security rules..

Q: Can an employer allow employees to use the 

company fax machine to submit claims for HRA & FSA?

A: Sure, but it is all about managing risk. If the fax machine is available to all employees, or at 

least employees who have no right to access someone else's PHI, then you are leaving yourself 

open to an unauthorized disclosure (for example, the person faxing forgets and leaves the 

document in the machine which can be seen by the next person to use the fax machine). Also, 

many of the fax machines can be both a printer, fax, scanner and copier, which may retain 

documents in its memory.Q: Can HR update a Manager about an employees LOA 

status?

A: Yes, as long as health information from any of your health plans is not disclosed, and only the 

minimum necessary information is shared. For example, a date for return to work may be 

necessary for managers to manage staff; however, do not give any specifics other than when 

they will be back to work.Q: Do we now need to issue new business associate 

agreements in Sept 2013 because  the business 

associate has to report security incidents?

A: The business associate (BA) has been required to report security incidents since April 2005 

or 2006, depending on the plan size, and therefore that requirement is already included in most 

business associate agreements. 

Employers should make sure that their BA agreements include the following requirements for 

their business associates: (i) comply with requirements of the HIPAA Privacy Rule applicable to 

business associates; (ii) comply with the HIPAA Security Rule with regard to electronic PHI; (iii) 

report breaches of unsecured PHI to the covered entity; and (iv) ensure that all subcontractors 

of the business associate agree to the same restrictions that apply to the business associate.

The 2013 final regulations have a compliance date of September 23, 2013; however, if a BA 

contract qualifies for transition relief, it can be amended as late as one year after the compliance 

date (September 22, 2014). 
Q: Does a privacy notice need to be provided by a 

Business Associate?  I thought only Covered Entities 

had to issue them.

A: Only the covered entity, group health plan, provider or insurance issuer needs to re-distribute 

the privacy notice. Business associates are not required to provide a notice of privacy practices.

Q: If an EE faxes his/her own info to the wrong number, 

I am not responsible for mitigating, correct?  That's up to 

the EE to decide, yes?

A: An employer would not be responsible for an individual's disclosure of their own Protected 

Health Information. 



Q: If as a company our HR manager helps employees 

complete enrollment forms, but the forms are sent to a 

3rd party broker for imputting and enrollment into plans. 

What are the  PHI privacy requirements or best 

practices surrounding this type of transaction and 

sharing of enrollment forms?

A: The employer must have a Business Associate agreement in place with the third party that is 

handling applications containing employee PHI.

Q: If they are in an EAP because it is offered to all 

employees automatically from date of employment, do 

we need to give each of the employees a privacy 

notice?

A: If the EAP is insured and the employer is receiving only enrollment and/or summary health 

information the employer may rely on a NPP sent by the EAP vendor. If the EAP is self-

administered and/or self-funded the employer plan sponsor is responsible for the distribution of 

the NPP.

Q: Is "encrypting" or "password protecting" through 

Excel sufficient for HIPAA?

A: There is no specific "approved method" of securing PHI in HIPAA. Rather HIPAA requires 

that "appropriate" security measures be taken. However, for purposes of a HIPAA breach, 

information that is simply password protected is not treated as "secure" but proper encryption is 

considered secured. Proper encryption protects employers from breach notification 

requirements if there is an event that involves the loss, or improper disclosure, of the encrypted 

data.

Q: Is this more geared to employers or vendors (health 

providers)?  It seems like a lot of work for an employer 

to become compliant with all the  rights and 

authorizations.

A: For purposes of the privacy and security rules, employers (as plan sponsors) and their TPAs 

normally are not covered entities. However, the privacy and security rules generally do apply to 

group health plans and therefore, plan sponsors and their TPAs (as business associates) are 

affected.  The nature and magnitude of the HIPAA privacy and security compliance burden 

imposed on a group health plan sponsor depend on the sponsor's role in the plan's 

administration; and on whether the plan is fully insured or self-insured. A group health plan 

sponsor may avoid much of the HIPAA privacy compliance burden if the plan is fully insured and 

the sponsor has no access to PHI other than summary health information and enrollment 

information, whereas the sponsor of a self-insured group health plan will have much more 

responsibility for HIPAA privacy compliance. 

Plan sponsors with access to PHI are required to (i) train their workforces on privacy policies 

and procedures; (ii) establish appropriate safeguards for protecting the privacy of PHI from 

accidental or intentional use or disclosure in violation of the privacy standards (such as limiting 

access to information by creating computer firewalls and locking doors or filing cabinets); and 

(iii) implement policies and procedures designed to comply with the privacy standards, amongst 

other requirements.  Some fully-insured plans only have access to summary and enrollment 

information, and such plan sponsors are exempted from these administrative requirements.



Q: During open enrollment or when new EE is hired if 

EE gives enrollment forms to HR manager then HR 

manager sends to broker, is the employer complying 

with HIPAA?

A: Health insurance enrollment forms can obviously contain PHI. To be in compliance with 

HIPAA in general, an employer must have the proper polices and procedures in place so that 

PHI is only used and disclosed for appropriate purposes as allowed by the law. In the case of 

sharing PHI with a broker, the employer's plan should have a business associate agreement in 

place with that organization.

Q: During an Open Enrollment, employees are 

requested to complete a new set of enrollment 

application forms. Since the insurance carrier prefers to 

put the information themselves into the system, they 

request us to send the original enrollment applications 

to them by mail. We usually send important documents 

via certified mail and require signature of receipt. It has 

not happened before, but what will be our mitigation 

procedure if these documents are lost in the mail? Is it 

best to just scan and e-mail the forms to the carrier?

A: Yes, if PHI is lost in the mail the plan is responsible for mitigation and possibly notification 

under the breach rules. While there is no specific requirement to use certified mail or registered 

mail, these methods provide the employer with detailed information confirming receipt. Scanning 

and emailing forms is also permitted, but we would recommend secure email and make sure 

that you have all the HIPAA Security requirements addressed.

Q: Within the company HIPAA Policy and Procedure, 

should we define or name the employees who are 

authorized to receive and maintain PHI for the company 

or is it assumed that anyone working in Human 

Resources or Administration is an authorized person 

and can view PHI of employees?

A: Titles, instead of listing specific individuals, is preferred. This way you do not have to update 

the policies every time an individual changes positions. It is up to you to determine who has 

access and to require those that have access to be trained accordingly. There is no requirement 

to list titles, but it is good practice to document who needs access and who has been trained. It 

is also common to list titles in the HIPAA plan amendment to your plan documents.

Q: We have a Mother who monitors her daughter's 

health claims, submitted and paid.  The daughter is 26; 

do we need to get an authorization letter, with the 

daughter allowing her mother to discuss her information 

with us and our insurance agents?

A: If the mother is not the daughter's legal personal representative, authorization would be 

required.  Keep in mind, to be considered "valid", authorizations have to be limited in scope. An 

authorization for "all claims for an unlimited time period" would not be considered limited in 

scope.

Q: What is a B.A. Agreement? A: A Business Associate Agreement is a contract between a covered entity and a third party or 

vendor, and is required when the third party or vendor receives protected health information and 

provides a service to the covered entity using the protected health information (PHI) and the 

third party or vendor is not a covered entity. The contract requires the third party or vendor to 

protect PHI in much the same way a covered entity is required to do.

Q: What's the difference between a privacy official and 

security official?

A: The Privacy Official is responsible for all PHI, whether a conversation between people(s), 

written or created, maintained, sent or received electronically. The Security Official is 

responsible for only PHI created, maintained, sent or received electronically. Many organizations 

have the same person act as both.



Q: When he talks about distributing Privacy notice, do 

we need to get employee signature, i.e. receipt 

acknowledgement?

A: Signatures or receipt acknowledgement is not required for the distribution of notices of 

privacy practices by health plans.

Q: Would it be a violation of PHI if someone in a 

supervisory position makes some assumptions about an 

employee's health condition (i.e. mental condition, 

medical problems), and tells those assumptions to 

another employee?

A: While this could be an issue under other laws such as the ACA it is not technically a HIPAA 

issue because the information did not originate from the employers health plan (the covered 

entity). Individually identifiable health information becomes PHI when it is created or received 

('touched') by a covered entity.  Although not entirely clear, a covered entity probably 'touches' 

health information, consequently making it PHI, when (1) the health information is provided to a 

business associate of the plan (such as a TPA) so that the business associate can use the 

information to perform a service for the plan; (2) the health information is provided to an 

employee of the covered entity (but note that most single employer health plans have no 

employees of their own); or (3) the health information is provided to the employer/plan sponsor 

for the purpose of performing a plan administration function (such as deciding an appeal of a 

claim denial).

Q: Would you please restate the items of the 

information we should be listing on the accounting 

documentation.

A: Date of disclosure, individual's name, person or entity PHI was disclosed to, reason or 

purpose of the disclosure, and a brief description of what was disclosed.

This communication is distributed for informational 

purposes and on the understanding that the author has 

not been engaged by the recipient to render legal or 

accounting advice or services. While every effort has 

been taken in compiling this information to ensure that 

its contents are accurate, the author cannot accept 

liability for the consequences of any reliance placed 

upon it. Readers should always seek legal counsel or 

professional advice before entering into any 

commitments.
IRS Circular 230 Disclaimer: Any U.S. federal tax 

information provided in this document is not intended or 

written to be used, and it cannot be used (i) for the 

purpose of avoiding tax penalties, or (ii) in promoting, 

marketing or recommending to another party, any 

partnership or other entity, investment plan, 

arrangement or other transaction addressed herein.


