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Question Answer
Q: Can an employee change their election mid-year if 
there is a financial change in their household that 
makes it no longer affordable to keep their current 
coverage.  For example, someone wishes to drop 
dental coverage due to finances; therefore, lowering 
their pre-tax deduction.  This is in reference to a 
Premium Only Plan

A: No - a change in the employee's personal financial situation is not 
an allowable election change under Section 125 rules.

Q: We have greater than 50 full time employees.  We 
have two part-time.  Their scheduled hours are 24 and 
32 respectively. Our renewal is October 1st of each 
year.  Since we do not have a January renewal, when 
do we need to calculate the FTE employees?

A: Total number of full-time equivalents (FTEs) is always calculated 
on a calendar year basis, regardless of the employer's plan year.  So 
for example, to determine the employer's status as an "applicable 
large employer" for 2015, the employer would generally calculate the 
average number of FTEs for Jan - Dec 2014...and to determine 
status for 2016, the employer would calculate the average number of 
FTEs for Jan - Dec 2015.

Q: Can you explain the Reinsurance Contribution- is it 
just paid by Self-funded plans?

A: The reinsurance contribution is made on behalf of all group health 
plans providing minimum value.  The insurer/carrier will make the 
contribution on behalf of fully-insured plans (although likely passing 
the cost through as part of the premium). For self-funded plans, the 
responsibility to make the contributions rests with the plan sponsor 
(typically the employer).

Q: Do the reporting rules apply to employers that have 
less than 10 employees?

A: Small employers (less than 50 FTEs) will only have to report if 
offering a self-funded plan.

Q: For small grp. guaranteed avail. within the Nov.-
Dec. timeframe; does this apply for Nov.-Dec '14 for 
Jan. '15 effectives? or Nov-Dec. '15 for Jan. '16 
effective date?

A: This should have been available this year (2014)...but the period 
(Nov 15 - Dec 15, 2014) has passed and therefore a small group not 
meeting carrier contribution or participation requirements may have 
to wait until Nov 15 - Dec 15, 2015 to obtain coverage.

Q: For the PCORI fee - what about plans that end on 
9/30/14?  Will it be $2 or $2.08?

A: A plan year of Oct 1 - Sept 30 will pay $2 per covered life no later 
than July 31, 2015 and $2.08 per covered life no later than July 31, 
2016.

Q: Have the Section 6055/ 56 forms been finalized? A: No, we are still waiting…draft forms and instructions were 
released in September of this year, and we expect to see final forms 
and instructions any time now.

Q: If an employee elects to purchase Mass Health 
insurance instead of the company's offered coverage, 
how does that affect the 4980Ha  penalty? Health 
insurance is offered to all employees after a probation 
period?

A: For an "applicable large employer" (50 or more FTEs) subject to 
the shared responsibility rules under Section 4980H, the employer is 
required to offer coverage.  In other words, so long as full-time 
employees and their dependent children are provided with the 
opportunity to accept or decline coverage, the employer is off the 
hook.  It doesn't matter whether the employee/dependents actually 
accept the coverage or not.
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Q: I understood that 30 hours is considered full time, 
yet you keep mentioning different hours for calculation 
as a full time employee. What is the difference?

A: Employers have broad flexibility to define full-time and part-time 
as desired (subject to applicable state law).  However, for purposes 
of potential penalties under Section 4980H, full-time is defined as an 
employee averaging 30 hours of service or more per week or 130 
hours of service or more per month (using either the weekly or 
monthly threshold is acceptable).
Keep in mind, the definition of a full-time employee and full-time 
equivalent (FTE) are two different things...to determine average 
number of FTEs, the employer should perform the following 
calculation:
1. For each of the 12 months during the previous calendar year, add:
        a. Total employees with 120 or more hours of service per 
month; and
        b. Total hours of service for all other employees ÷ 120
2. Then average the monthly totals to determine total FTEs ( 
generally employers with 50 or more FTEs are subject to the Section 
4980H rules)

Q: Is the 12/31/15 certification DELAYED too, or just 
the HPID requirement?

A: Both have been delayed.

Q: Just verifying the PCORI and Reinsurance 
Fees/Contributions are for self-funded plans, correct?

A: You are correct that generally only employers sponsoring a self-
funded plan will need to worry about the PCORI and reinsurance 
fees.  Both fully-insured and self-funded group health plans are 
subject to the PCORI and reinsurance fees.  The insurer/carrier will 
make the contribution on behalf of fully-insured plans (although likely 
passing the cost through via premium increases); for self-funded 
plans, the responsibility to make the contributions will typically fall on 
the employer.

Q: offered coverage if offered during open enrollment 
is that an offering the full12 months?

A:  Generally, yes.  If an offer of coverage is made during open 
enrollment and the employee declines, that offer will be considered 
an offer of coverage for the whole plan year unless the employee 
experiences an event allowing for special enrollment mid-plan year.

Q: If you have 50 employee in IL and 50 in MO and 20 
in KY - is each state a small group or one large group 
with all states together.

A: Currently that definition would be based on the applicable state 
law. However beginning in 2016, generally the  group insurance rules 
will apply based on the total number of employees.

Q: can a carrier decline a coverage based on previous 
large claims?

A: No - but in the large group market, in most states the carrier can 
base rates on claims experience, subject to state insurance laws. 

Q: On Form 1095, if a variable hour employee was 
deemed FT in the look-back measurement prior to the 
1095 reporting year, they are "eligible" for the months 
being reported on the 1095 year but not be actually FT 
during that prior.  How is that supposed to be reported?

A: If an employee is determined to be "full-time" based on the 
previous measurement period, the employee should be reported as 
"full-time" for the applicable stability period, regardless of actual 
hours of service.
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Q: PLEASE CLARIFY PENALTY B  If employer has 55 
employees and 5 go to the marketplace and receive a 
subsidy what would the penalty?

A: Assuming 4980H(a) - the "a" penalty - does not already apply, the 
employer would pay $250 per month for each of the 5 employees 
(but not the other 50).

Q: What happens when an employee works only two 
months for and employer and what is the reporting 
requirements and possible shared responsibility/  
Thank you

A: The employer reporting and potential penalties apply on a monthly 
basis.  Therefore, if the employee was full-time for the two months, 
the employer would be required to report on the employee (but would 
indicate the employee was only employed for 2 months) and the 
employee would be considered for purposes of potential 4980H(a) 
and (b) penalties for those 2 months (but not the other 10 months of 
the year).

Q: Just to confirm, even if a group is 50-99 ALEs, they 
still need to provide timely reporting in 2016 even 
though they have transitional relief?

A: Yes, that's correct.  All "applicable large employers" (50 or more 
FTEs) must report on full-time employees for the 2015 calendar year.

Q: Under shared responsibility rules - if hiring a 
temporary employee for 30+ hours per week for 1 
month or 3 months or 6 months - at what point do I 
recognize them as full time benefits eligible?  Our 
coverage for regular employees starts the first of 
month after hire - can I wait on this temporary group for 
2 or 3 mo. before offering?

A: Under the employer shared responsibility rules (Section 4980H), 
there is a one-time limited non-assessment period.  So long as 
coverage is offered no later than 1st of the 4th calendar month 
following the employee becoming first eligible under the plan terms, 
the employer will not be assessed a penalty.  Therefore, if the 
employee is employed for 3 months or less, no 4980H penalty would 
apply. However, if the employee is employed full-time beyond 3 
months, the employer is at risk of penalty if coverage is not offered 
by the 1st of the 4th calendar month.

Q: W-2 reporting for large employers:  it's the 
aggregate cost?

A: Yes - it is the total cost, including both employer and employee 
contributions.

Q: How will we know that the employee has obtained 
coverage through the Marketplace?  Will be notified 
somehow??

A: The Marketplace is supposed to provide employers with notice 
that an employee has obtained coverage and qualified for a subsidy 
as well as providing an opportunity for the employer to appeal if 
applicable.  However, exactly how that notification will look and the 
timeframe in which such notice will be provided is not exactly clear.  
It may vary from state to state.

Q: What happens if an employer has proof coverage 
was offered, i.e. email.  EE goes to exchange and 
qualifies for a subsidy. Would the employer be 
penalized?

A: No - things will be reconciled at the end of the year via personal 
tax returns and employer reporting.   The employer will not be liable 
for a penalty so long as they offered coverage.  The employee may 
actually have to pay back some or all of the subsidy received if not 
actually eligible (i.e. affordable, minimum value coverage was offered 
by the employer).

Q: When calculating penalties for "no coverage 
offered", is  the penalty for those who are not offered 
coverage or ALL full time employees (-80 in 2015).

A: ALL full-time employees!
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Q: With respect to the guidance about employers not 
paying for individual health coverage directly, does that 
also mean that employers cannot offer to reimburse an 
employee for premiums they pay for individual 
coverage (COBRA or otherwise)?

A: Employers cannot pay for individual health insurance policies for 
active employees. COBRA premiums are typically a group health 
insurance plan and therefore not subject to the same 
rules/restrictions.

Q: If you have a fully insured plan and have self funded 
a higher deductible plan does the insurance company 
file the reinsurance contribution?

A: The insurance carrier is only required to pay the fee on behalf of 
employees covered by the fully-insured plan. The employer would be 
required to pay the fee for employees covered by the self-funded 
medical plan.

Q: Many non-profits have both employees AND 
"clients". These clients receive W-2's at the end of the 
year, but are only entitled to wages; no benefits, 
including insurance, vacation, sick time, retirement etc. 
Does the law exempt these clients?

A: We would need more information on each particular employment 
relationship to answer definitively, but there is no overall exception 
for individuals who are employed by a non-profit simply due to the 
fact that those employees are considered "clients".
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